Anadolu Box satın alarak,
Anadolu’ya bir el uzattığınız için
size minnettarım!
6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17’de yüzyılın en büyük felaketlerinden biri yaşandı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler…
Hepimizin içini yakan ve yediğinden, ısındığından, güldüğünden, baktığından, sahip olduğundan utandıran depremlerden en çok da Anadolu’nun 11 güzel şehri etkilendi.
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yeri ve gastronominin doğduğu topraklardır Anadolu.
Türk mutfağı dendiğinde aklımıza gelecek yemeklerin büyük bir çoğunluğu Anadolu mutfağından ve özellikle de bu 11 şehirden gelir.
Ben bu yemeklerle birçok anı biriktirdim, çok mutlu oldum.
İstiyorum ki siz de tadıp mutlu olun, oraları hissedin ve unutmayın.
Bu kutuda Anadolu’nun bu tarihi 11 şehrinden bulabildiğim lezzetleri sizlerle paylaşıyorum.
İstiyorum ki bu lezzetlerin doğduğu topraklara teşekkür edelim ve yaraları birlikte saralım. Bu kutudan elde edilen kâr deprem bölgesine gidecek.
Uzun soluklu bir yolculuk olacak, hep hatırlayacağız, birlikte iyileşeceğiz.
Tüm sevgimizle birbirimize sarıldığımız güzel günlerimiz olsun.
Anadolu Box içeriği
Adana
Şalgam suyu : Türkiye'nin Adana şehrinde yapılan fermente siyah havuç, turp, sarımsak ve baharatlardan oluşan benzersiz ve ekşi bir içecektir. Efsaneye göre, sokak satıcısı kalan sebzeleri bir araya getirip şalgamı keşfetti. Şalgam, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ve zengin mutfak kültürünün bir sembolüdür.
Adıyaman
Çiğ köfte : Çiğ etin ince bulgur, salça, baharat ve sebzelerle karıştırılmasıyla yapılan geleneksel Türk yemeğidir. Genellikle taze marul yaprakları, nane, maydanoz ve limon dilimleri ile servis edilir. Eskiden çiğ etle yapılırken , artık sağlık nedenleriyle etsiz olarak yapılmaktadır. Dünya çapında sevilen Türk mutfağının sevilen bir lezzetidir.
Diyarbakır
Diyarbakır Çöreği : Özellikle bayramlarda ve özel günlerde yapılan bir kutlama çöreğidir. Mayalı bir hamura süt, yumurta, yağ, mayana (rezene), mahlep ve çörek otu eklenerek yapılır. Kokusu ve lezzeti unutulmazdır.
Elazığ
Orcik : Cevizli sucuk olarak da bilinir. Anadolu mutfağının bir parçası olan mum şekilli tatlıdır. Kaynatılmış üzüm suyunun içine un eklenir ve koyu kıvama geldikten sonra ipe dizilen cevizler batırılır. Kuruması için güneşte bekletilir. Özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda tüketilen geleneksel bir tatlıdır. Yemekten önce içindeki ip çıkarılmalıdır.
Gaziantep
Fıstıklı baklava : Dünyanın en ünlü tatlılarından biridir. 2013 yılında avrupa birliği Komisyonu tarafından baklava Türk tatlısı olarak tescil edilmiştir. İnce yufka, irmikli kaymak, sade yağ ve Antep fıstığından yapılan bu tatlı, şerbeti ve 40 kattan oluşan çıtır çıtır yufka yapısıyla unutulmaz bir lezzeti olan harika bir tatlıdır.
Hatay
Yeşil zeytin : Hatayda yetişen ve özenle toplanan küçük boy yeşil zeytinlerin odun külü ile karıştırılmış su içerisinde bir gün bekletilip daha sonra yıkanıp tuzlu suda bekletilmesiyle tadını alan asırlık Hatay lezzetidir. Küllü yeşil zeytin olarak da bilinir.
Kahramanmaraş
İçli köfte : Yapımı el becerisi ve ustalık ister. Kıyma, soğan, yağ ve baharatların birlikte kavrulmasıyla oluşan bir karışım bulgurla hazırlanan bir harç içerisine doldurulur ve daha sonra kızartılır. Tarihi çok eskilere dayanan geleneksel bir yemektir.
Kilis
Kilis karası kuru üzüm : Kurak iklimde yetişmesinden dolayı şeker oranı diğer üzümlerden daha yüksektir. İçerisinde bir çok vitamin içerir ve sağlık açısından çok faydası vardır. Çekirdeksizdir. Doğal ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak veya tatlı ve pastaların içerisinde tüketilir.
Malatya
Kuru Kayısı : 2500 yıl öncesinden beri bu bölgede yetişen bir meyvedir. Malatya Kayısısı Malatya'nın coğrafi işaretli ürünüdür. Diğer yerlerde yetişen kayısılar genelde sofrada tüketim için uygunken Malatya kayısısı yetiştiği iklimden dolayı sahip olduğu az sulu yapısıyla kurutulmaya da uygundur. Sağlık açısından çok faydası vardır. Özellikle sindirim sistemine.
Osmaniye
Tuzlu yer fıstığı : Un, su, tuz ve limon tuzu ile kavrularak hazırlanır. Osmaniye'de yetişen fıstıkların kendine has yoğun ve çok lezzetli bir tadı vardır. Protein ve yağ açısından zengin bir besindir.
Şanlıurfa
İsot biberi : Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün tohumları çıkarılıp güneşte kurutulmasıyla elde edilen bir baharattır. Tütsülü, topraksı aromalar barındıran acı bir lezzete sahiptir. Çiğ köfte'nin olmazsa olmazıdır. Lahmacundan salatalara, omletlerden tencere yemeklerine kadar bir çok yerde kullanılır.
İkramlar
Antep ekmeği : Gaziantep'in coğrafi işaretli ürünüdür. Tırnaklı pide olarak da bilinir. Un, su , tuz ve mayadan oluşan bir hamurun fırında pişirilmesiyle hazırlanır.
Lahmacun : İnce açılmış bir hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve isot gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra fırında pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Bir çok pide ve kebap restaurantında bulunabilecek en ünlü Anadolu lezzetlerindendir.
Maraş Çöreği : Kahramanmaraş'ta özellikle bayramlarda yapılan bir çörektir. Yapımında mahlep ve çörekotu kullanılır. Uzun süre bayatlamayan bir lezzettir. Çay ile birlikte tüketildiğinde damakta unutulmaz bir tat bırakır.
Salata : Anadolu'da her yemekle mutlaka salata tüketilir. Bir çok salata çeşidi vardır. Özellikle hemen hemen her salatada türünde domates, soğan, maydanoz , zeytinyağı, limon suyu ve baharatlar kullanılır.
Zahterli Zeytinyağı : Hatay'da üretilen zeytin yağının içerisine kahvaltılık zahter baharatı karıştırılmasından oluşur. Yemeklerde başlangıç lezzeti olarak kullanılır. İçerisine bandırılan ekmek zahterli zeytinyağı ile ıslatılıp tüketilir. Kahvaltılık zahter baharatının içerisinde susam, kekik, kişniş, tuz, tatlı toz kırmızı biber ,kimyon, nane, sarımsak tozu, soğan tozu, rezene, fesleğen, öğütülmüş leblebi gibi bir çok besin bulunur.
Türk Çayı : Anadoluda yemekler'den sonra veya tatlılarla birlikte mutlaka siyah çay tüketilir. Çay ikram etmek Anadolu kültürünün bir parçasıdır. Bir restauranta gittiğinizde veya misafirlik için gittiğiniz bir evde ve hatta alışveriş yamak için girdiğiniz bir dükkanda bile çay ikram edilebilir. Genelde ince belli denilen küçük bardaklarda servis edilir.
Nasıl yemeliyim?
Kutuyu açtığınızda 1 ve 2 numaralı paketler göreceksiniz.
1 numaralı paket içinde ana yemek tabağında olacak lezzetler var.
2 numaralı pakette ise tatlı ve atıştırmalık lezzetler var.
Bu lezzetleri tadarken şu adımları takip ederseniz en lezzetli deneyimi yakalarsınız.
Öncelikle kutu içinden çıkan ürünleri resimdeki gibi tabaklara koyup yemeye hazır hale getirin.
Ana yemek tabağı için :
- Dilimlediğiniz limonu, Çiğ köfteleri ve İçli köfteyi büyük bir servis tabağına koyun.
- Lahmacunları poşetinden çıkarın ve çıtır olarak seviyorsanız önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 3 dakika ısıtabilirsiniz. Kolay yiyebilmeniz için lahmacunu dilimlere ayırıp büyük servis tabağına ekleyin.
- Zahterli Zeytinyağını ufak ve derin bir kaseye koyun.
- Salatayı bir kaseye koyun.
- Hatay zeytinini de bir kaseye koyun.
- İsot biberini bir kaseye koyun.
- Antep ekmeğini dilimleyin ve isterseniz önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 3 dakika ısıtın.
- Şalgam suyunu bir bardağa koyun.
Ana yemeği yerken şu şekilde bir yol izleyebilirsiniz :
- Antep ekmeğini zahterli zeytin yağına bandırarak ağzınızı tadlandırın.
- Zeytinlerden tadın.
- Çiğ köftelerin üstüne limon sıkın. Kutudan çıkan nar ekşili sos ve acı sostan üstüne bir miktar gezdirin ve lezzetinin tadına varın. Şalgamınızdan yudumlayın.
- İçli köftenizden tadın ve şalgamınızdan yudumlayın. Salatanızdan da bir kaşık alın.
- Lahmacuna limon sıkın ve üstüne İsot biberinden serpip öyle tadın. Şalgamınızdan yudumlayın ve salatayla yemeye devam edin.
- En son kalan salata suyuna isteseniz ekmeğinizi yada atıştırmalık tabağındaki Diyarbakır çöreğinden bandırıp değerlendirin.
- Eğer tatlı ile bitirmek isterseniz tatlı ve atıştırmalık tabağındaki baklavayı yemenin tam zamanı..
Tatlı ve atıştırmalık tabağı için:
- Baklavaları küçük bir tabağa koyun.
- Tuzlu fıstıkları, kuru üzümleri, kuru kayısıları ve Orcik'i ayrı ayrı kaselere koyun.
- Küçük bir tabağa Maraş çöreğini koyun.
- Küçük bir tabağa Diyarbakır çöreğini koyun.
- Türk çayınızı bir bardağa koyun ve en az 3 dakika demlenmesi için bekleyin ve daha sonra poşeti çıkarın.
Tatlı ve Atıştırmalık tabağı için tavsiyeler:
Tuzlu bir şekilde başlamak için
- Maraş çöreğinden tadın ve çayınızdan yudumlayın
- Diyarbakır çöreğinin lezzetine bakın.
- Tuzlu fıstıkların tadına bakın.
- Baklavanızı ana yemekle birlikte yemediyseniz şimdi yemenin tam zamanı. Yanında türk çayınızdan yudumlamayı unutmayın.
- Orcik (Cevizli sucuk) içinde bulunan ipi çıkarın ve bu güzel lezzeti tadın..
- Kuru Kayısı ve kuru üzümden tadarken çayınızdan yudumlayın.
Deneyiminizi zamana yayın.
Anadoluyu hissedin ve keyfini çıkarın.